Ha kontroll över barnens mobil/surfplatta 1 0

in Mobiler » Tips
Posted ByTolle

Spelar barnen för mycket? Sitter de med näsan framför skärmen lite för mycket? Är du orolig för vad barnen gör med sin mobil eller surfplatta? Vill du ha kontroll över vilka appar de installerar? Vill du ha koll på var barnen är?

Detta tips fungerar för både Android och Iphone

Det är en ganska viktig diskussion om hur viktigt det är att ha kontroll över sina barn och deras användande av mobiler/surfplattor.

De flesta är nog överens om att ifall man tillsammans med sitt barn går igenom denna appen och låter barnen vara med och bestämma så är det inte så farligt. Berätta om fördelarna för barnen varför det är bra att du som förälder kan se var de finns. Du har säkert redan berättat om hur mycket våld, mobbing, rasism och annat som finns på internet vilket är svårt att förhindra.

Hur går man då till väga för att ta kontrollen? Vilken kontroll kan man ta?

• Du kan när du själv vill låsa eller låsa upp barnens mobiler och surfplattor.
  • Du kan ställa in tider där telefonen låser sig automatiskt och låses upp automatiskt. Detta är bra om du tex vill att barnen bara kan använda mobilen vissa tider.
  • Du ser vilka appar barnen använder mest och hur länge de använts.
  • Du kan godkänna vilka appar barnen installerar.
  • Du kan ge barnen bonustid från din egen mobil om du vill.
  • Du kan se var dina barn är. Eller var telefonen sist befann sig om barnet har tappat mobilen.
Oavsett inställningar så kan barnen alltid ringa till dig eller ringa till 112.

Om barnens enheter inte är på, nyss har varit aktivt eller anslutet till internet kan du inte använda tjänsterna.

Är ni utanför mobiltäckning/Wi-Fi etc kan du enkelt ta fram en föräldrakod från din mobil som barnen kan knappa in för att låsa upp sina mobiler. (Klicka på Föräldraåtkomstkod  och ge koden till barnet)

Här följer instruktioner för hur du installerar Family Link från Google. (Det är helt gratis)

1. Installera  och öppna appen Family Link  för föräldrar (Om du söker efter appen se till att den är tillverkad av Google).
Har du en Android laddar du hem appen här.
Har du en Iphone laddar du hem appen här.

2. Skapa eller välj en adress

Börja med att välja vilket konto du vill använda till Family Link. Har du bara ett konto kan du använda det.
Ange att du är förälder. Läs noga alla instruktioner!
Förmodligen har ditt barn redan ett konto, det går bra att använda detta.

Välj "Jag är redo".

3. Hämta barnen

Hämta dina barn och be dem ta med sig sina mobiler och surfplattor.
Barnen måste installera Family Link för barn och tonåringar.

För Android hämtas den här.

4. Fyll i koden

Nu ska du välja "Den här enheten" och bekräfta kontot. Fyll i den kod som visas på förälderns mobil.

Barnen kan nu godkänna tjänsten genom att skriva sitt lösenord och därefter välja "Gå med".

Som förälder ska du göra samma sak på din telefon.

5. Välja appar

Nu ska ni tillsammans gå igenom vad du som förälder kan göra med barnens mobiler/surfplattor.

Bekräfta detta med Nästa, Tillåt och aktivera

Du kan döpa enheterna om du vill. Barnen kan själva ändra detta senare om de vill.

Bestäm vilka appar som barnen får använda. Bekräfta med Nästa, nästa och klart.

6. Välj egna anpassningar eller kör standard

Du kan välja "standardbarnfilter" för att köra igång direkt med rekommenderade inställningar.

Alternativet är att välja "anpassa föräldrakontroller".  Där kan du själv välja exakt vilka inställningar du vill göra.

Du hittar mer information (finns på svenska) om du går till hemsidan för Family Link.