Hur ser man 4K/UHD på sin nya TV? 2 0

in TV
Posted ByTolle

4K - Ultra HD - HDR

Många nya TV-apparater som säljs idag har stöd för 4K (kallas även för UHD, Ultra HD)

Även stödet för HDR (High Dynamic Range) dyker upp i allt fler TV-apparater.

4K handlar om själva upplösningen på din TV, alltså hur detaljerad bilden blir.

HDR handlar om att återge färger så naturtroget som möjligt. Eller hur filmmakaren vill att du ska uppleva filmen.

Inte aktivt i flera TV-apparater

Trots att din TV klarar 4K och HDR så är det inte säkert att det är aktiverat från start.

Ska du aktivera 4K på en Samsung-TV hittar du det under Inställningar – Allmänna – Extern enhetshanterare och slutligen HDMI UHD Color.

Alla tillverkare har liknande inställningar. Kontrollera i manualen för din TV.

Bilden krånglar

Skulle de visa sig att bilden hackar eller försvinner har du antagligen inte rätt kabel till din TV. Den vanligaste kabeln idag som används heter HDMI.
För att krångla till det hela så finns det olika versioner av dessa kablar. De flesta äldre kablar och många billigare har versionen 1.4

Om du ska kunna se 4K på din TV måste din kabel ha den nya hdmi-standarden 2.0. Dessa kablar klarar 4K i 60hz.
Ska du köpa en ny kabel för 4K så kolla efter benämningen HDMI High Speed eller HDMI Ultra High.

Givetvis gäller inte detta om du en TV med smarta funktioner där du kan se på Youtube eller Netflix direkt. Att använda rätt kabel är ett måste om du har en ansluten mediaspelare till din TV. Som tex Nvidia Shield eller Playstation 4 Pro.

Hur kan man se program och filmer i UHD/4K/HDR?

Det lättaste sättet idag är att titta på Youtube eller Netflix. Båda kan leverera material i 4K, dock är det långt många program som man kan se med 4K. Men fler och fler program kommer med den högre upplösningen. Netflix kräver dock ett litet dyrare abonnemang för att man ska se 4K/HDR.

Eget material
De flesta moderna mobiler idag kan även filma med 4K. Det finns inte många mobiler som kan visa den upplösningen, utan tittar du på din nya TV kommer din film att se mycket bättre ut.

Vad är egentligen 4K?

4K betyder 4 tusen. En skärm som kan visa 4K har 4000 pixlar på bredden.
Egentligen är inte Ultra HD samma som 4K. Benämningen med 4K är bara lättare att säga, samt att Ultra HD är väldigt nära upplösningen 4K med sina 3840 x 2160 pixlar och kan därmed kallas för 4K.

Framtiden

Framtiden är på ett sätt redan här med 8K (även kallat UHD-2). Det är dubbla upplösningen jämfört med 4K. Dock lär det ta några år innan tekniken finns i hemmen.

4K (UHD) är alltså en skärm med upplösningen 3840 x 2160 och 8K (UHD-2) är en skärm med upplösningen 7680 x 4320.