Hur man kan snabba upp en gammal Windows-dator. 1 0

Posted ByTolle

Börjar din gamla dator bli seg? Har den snabba datorn du köpte för länge sedan blivit trött och tappat gnistan?

Det finns lite knep att ta till för att snabba upp den. Var beredd på att den kommer inte att bli lika snabb som den var en gång i tiden, men det blir bättre.
En gammal dator duger fortfarande utmärkt till att spela enklare spel, surfa på webben och kolla e-posten.

1. Ta bort program/appar

I en dator kan det efter några års användning finnas massor med program. Många program startas dessutom automatiskt med Windows.

Klicka på Start. sen väljer du Inställningar. Du kan också klicka på förstoringsglaset och skriva inställningar, sen trycka Retur.

Under inställningar letar du upp program eller appar. Det heter olika beroende på vilken version av Windows du har.

Gå igenom hela listan med program/appar. Hittar du ett program som du inte använder kan du ta bort det. Tänk på att viktiga program som datorn använder kan du inte ta bort.

För att ta bort ett program eller en app som du inte använder längre, klicka på den och välj Avinstallera. Det kan också stå Ta bort.
Datorn kommer nu att arbeta en stund med att ta bort en massa filer. Det kan komma en fråga om du vill behålla vissa filer, välj inte att ta bort dem om du är osäker på att du vill ta bort dem. I de flesta går det utmärkt att ta bort filer, men det kan vara spar-filer som du kanske vill spara.

Gå nu igenom hela lista med program/appar och ta bort allt du inte behöver. Ju mer program och appar du tar bort, desto mer utrymme kommer du att få på hårddisken också.

2. Rensa onödiga filer

Har du ont om plats i hårddisken? Windows behöver utrymme för att hantera minnet, vilket kan slöa ner din dator också.

Om du har tagit bort en massa program enligt första punkten, borde din dator nu har mer utrymme kvar på hårddisken.
Nu ska du även kolla i dina mappar om det finns onödiga och stora filer som du inte behöver.

•  Hämtat / Hämtade filer
    Här hittar du filer som du har laddat hem. Ta bort alla filer som du inte vill behålla.
  • Temporära/tillfälliga filer  (Gäller äldre versioner av Windows)
    I denna mappen finns alla filer som din dator har hämtat hem när du surfat på nätet. Kort förklarat hämtar datorn hem filerna för att sidan ska laddas snabbare när du besöker samma sida igen. Denna mappen kan bli väldigt stor ibland och ta värdefullt utrymme på hårddisken.
  • Tillfälliga filer (Med Windows 10)
    Klicka på förstoringsglaset, skriv Ta bort tillfälliga filer, tryck på Retur.  Nu börjar Windows beräkna på vilka filer som är onödiga.
    Nu kan välja med kryssrutor vilka mappar du vill rensa.

3. Kolla efter resurskrävande processer.

Håll in knapparna Ctrl och Alt. När du håller ner dessa knappar trycker på Delete (eller Del)
Välj aktivitetshanteraren. Här ser du under processer vilka program och appar som tar mycket av datorns prestanda vad gäller CPU (processorn) och Minne (RAM-minne).
Det är ok att leka lite och prova att stänga av processer här. Men din dator kan krascha om du stänger fel processer. Du startar isåfall bara om din dator.
Men om du ser att vissa program tar upp väldigt mycket kraft bör du kontrollera det noga. Om du srfar med Google Chrome så ser du att Chrome tar mycket minne. Det beror på att varje flik du har öppen tar prestanda av datorn.
Om det är andra processer som du inte känner till så gör en sökning på Google på vad processen betyder.

4. Kolla om datorn har fått virus, spionprogram eller annat oknytt.

Uppdatera ditt antivirusprogram om du inte har gjort det.

Byta hårdvara

En annan åtgärd istället för att köpa en helt ny dator kan vara att byta några av datorns komponenter. Detta låter mycket svårare än det är. Men det krävs en viss grundläggande kunskap att byta datorns grejer.

1. Mer minne.
Att uppgradera minnet på sin dator kan vara ett billigt alternativ istället för att köpa en ny dator.

2. Köp en snabbare hårddisk
Idag kan du köpa snabba SSD-hårddiskar som är mycket snabbare än de gamla mekaniska diskarna. Tänk på att du kan spara dina gamla hårddisk och ha som extra utrymme.

3. Kolla på färdiga uppgraderingspaket
Vill du uppgradera mer saker än minne och hårddisk kan det vara en idé att kolla på uppgraderingspaket från olika tillverkare. Detta är en billigare lösning än att köpa en helt ny dator.