Ta skärmdump (avbildning av det du ser på skärmen) 0 0

Posted ByTolle

Ibland är det bra att spara det du ser på skärmen. Många känner till knappen Print screen på tangentbordet (kan även stå tex PrtScr på knappen eller som i mitt fall prt sc)

Men vad händer när man har tryckt på den? Hur sparar jag den som en bild?

Microsoft har ett gratis ritprogram som ingår i Windows som heter Paint. Du kan öppna detta program och klistra in skärmdumpen (Kortkommando för klistra in är Ctrl + V)

Det absolut lättaste att sättet för att ta en snabb skärmdump är att hålla Windowstangenten nertryckt när du trycker på Print Screen.
Då sparas bilden i följande mapp direkt: Den här datorn >  Bilder > Skärmbilder

Har du två skärmar kan du trycka Alt + Print screen för att ta en skärmdump av det aktuella fönstret.

I Windows 10 finns det även en app som tar skärmdumpar. Nuvarande app heter Skärmklipssverktyget, den kommer framöver att ersättas av Klipp och Skissa.
Med dessa appar kan du göra lite mer med skärmdumparna som att stryka över viss text osv.