Min dator startar inte 0 0

Posted ByTolle

Händer det inget när du trycker på startknappen?

Till att börja med kan felet bero på vad som helst. Det kan vara någon hårdvara i datorn som är trasig, tex hårddisken. Eller batteriet på moderkortet som är slut om det är en gammal dator.

Oftast är det ett mjukvarufel och dessa fel går ofta att lösa.

Fast vi börjar med den enklaste felsökningen:

1. Har din dator ström?

Kolla allra först så att sladden sitter i. Detta låter kanske som en grej alla tänker på, men så är inte fallet. Det är lätt att missa en utdragen sladd.

Är det en bärbar dator så bör du försäkra dig om att batteriet är laddat. Om du inte säker, stoppa i sladden och ladda datorn en stund. Prova sen att starta den. Vill inte datorn ladda, prova med en annan kabel för laddning om du har en extra sådan.

Testa även detta om det är en stationär dator:

• Slå av grenuttaget/dra ut sladden ur väggen.

• Håll inne startknappen på datorn i ca 10 sekunder.

• Släpp startknappen.

• Slå på grenuttaget/sätt in sladden i väggen.

• 2. Låter datorn?

Lyssna om du kan höra ifall din dator är igång. Om den låter så är den igång, men du kanske inte få någon bild?

Är du säker på att skärmen är igång? Oftast startar skärmen själv när man startar datorn, men kontrollera ändå genom att trycka på strömknappen till skärmen.

Kolla skärmen lite från sidan, är skärmen tänd men det kommer ingen bild? Då bör du prova med en annan skärm. Du kan använda din TV som skärm för att testa.

Nästa steg är att koppla ur allt som inte behövs. Koppla (inte ur mus, tangentbord) externa hårddiskar, m.m.  Prova att starta datorn. Fungerar datorn nu är det problem med någon av prylarna du kopplat i datorn. Stoppa tillbaka dem en och en med en omstart av datorn varje gång. Så kan du se vilken av prylarna som kan vara problemet.

Kolla även så att det inte sitter en USB-sticka i din dator. Windows kanske försöker starta från den. Dra ut den om så är fallet. Då startas Windows från din hårddisk.

Det var den enkla felsökningen. Om din dator inte vill starta bör du kontakta affären du köpte din dator om du har garanti kvar.

3. Datorn är igång med Windows startar inte.

Börja med att starta datorn i felsäkert läge. Klicka på denna länken så öppnas instruktioner i en ny flik.

I äldre versioner av Windows kunde man trycka F8 när BIOS startade. Men det fungerar inte längre.

Följ anvisningarna på andra sidan. Om det inte funkar, fortsätt här.

4. Återinstallera Windows.

Har du tagit backup regelbundet på din data är det ett enkelt ingrepp att återställa sin dator.