Slut på utrymme i mobilen? 0 0

in Mobiler » Tips
Posted ByTolle

När minnet på mobilen är fullt kan du inte ta nya bilder och telefonen blir generellt slöare.

Vad är det som tar plats i mobilen?

Man kan få en enkel överblick på vad det är som tar plats i minnet på din mobil. I mobiler används flash-minne. Det är som en hårddisk på en dator.

Android: Gå till Inställningar, välj lagring
Iphone: Gå till Inställningar, välj Allmänt, välj Iphone lagringsutrymme

Nu presenteras en stapel över appar, system, bilder m.m där du ser vad som fyller mobilen.

1. Börja med att rensa och arkivera foton/filmer.
När du ändå har kommit så här långt kan du börja med att rensa bilder. Visst finns det en hel del suddiga bilder och andra bilder som inte blev så bra? Det finns ingen anledning att spara på dem egentligen.

Om du använder Google Photo kan du välja att säkerhetskopiera alla dina bilder och filmer i molnet. Använder du hög kvalitet får du obegränsat med lagringsutrymme.
När bilderna har säkerhetskopierats kan du ta bort bilderna från mobilen. Dessa kommer du fortfarande åt via Google Photo.

Läs mer om molntjänster och säkerhetskopiering för dina bilder här.

2. Rensa appar du inte använder

Om du går igenom din mobil kanske du hittar en massa appar du inte använt på länge. Ta bort dem! Skulle du behöva appen igen är det enkelt att ladda hem den igen. Appar som inte används tar bara onödigt utrymme på din mobil. Tyvärr finns det appar som inte går att ta bort.

3. Hämtade filer

Du kanske har laddat hem filer från internet? Många gånger när man läser en PDF-fil på nätet så laddas den ner till mobilen. Kontrollera under "Hämtningar" vilka filer du har laddat hem. De filer som du inte vill spara kan du radera. Så sparar du ännu mer plats i mobilen.

4. Spara filer i molnet

Precis som med bilder kan du förvara filer i molnet. Använd en tjänst som Google Drive, DropBox, Icloud m. fl.

5. Använder du Spotify?

Spotify laddar hem alla låtar du lyssnat på för att spara på mobildata. Annars hade surfen tagit slut direkt för många.
Nackdelen är att detta tar väldigt mycket plats på minnet i mobilen.

Har du en Android-mobil kan du öppna appens inställningar och välja att "Radera cache och lagrad data".
När du rensat cache och data för en app så tar du bort allt. Det blir som att installera om appen igen.
Detta tips fungerar för de flesta appar.
Har du Iphone kan du bara installera om appen. Ovanstående tips fungerar inte på Iphone.

Har du följt alla stegen ovan borde du nu ha mycket mer ledigt minne i din mobil. Tänk på att tömma mobilen efterhand du använder den.