Windows 10 - Starta datorn i felsäkert läge 0 0

Posted ByTolle

Har man problem med en dator kan man starta den i felsäkert läge. Då laddas bara det absolut nödvändigaste datorn behöver för att starta.

När datorn har startats i felsäkert läge är det stor chans att en app eller program som kraschar din dator inte har startat. Om datorn startar som den ska i felsäkert läge, men inte annars är det inget fel på grundsystemet. Då är det en stor chans att du har en app eller ett program som gör att din dator inte går igång och du kan börja felsökandet.

Ta bort nyligen installerade appar och program till att börja med. Speciellt om datorn har fungerat bra tills du installerade en speciell app/program.

Datorn kan även startas i felsäkert läge med nätverk. Då laddar datorn in allt som behövas för att du ska kunna koppla upp dig mot internet eller mot en annan dator. Detta kan du inte göra om du startar datorn i ett vanligt felsäkert läge.

Att starta en dator i felsäkert läge kan göras på flera olika sätt. Varje huvudrubrik nedan förklarar hur gör vid olika situationer om din dator inte startar.

Om skärmen är helt svart eller inget syns:

Innan du går till felsäkert läge måste du gå till Windows Återställningsmiljö (winRE). Det gör du genom att upprepade gånger stänga av och sedan sätta på datorn:

• Håll strömknappen nedtryckt i 10 sekunder för att stänga av enheten.
  • Starta enheten genom att trycka på strömknappen igen.
  • Vid det första tecknet på att Windows har startat (på vissa enheter visas tillverkarens logotyp vid start) håller du ned strömknappen i 10 för att stänga av enheten.
  • Starta enheten genom att trycka på strömknappen igen.
  • När Windows startas om håller du ned strömknappen i 10 sekunder för att stänga av enheten.
  • Starta enheten genom att trycka på strömknappen igen.
  • Låt enheten starta om helt. Nu ska du hamna i winRE.
  • Nu när du är i winRE gör du på följande sätt för att gå till felsäkert läge:

• På skärmen Välj ett alternativ väljer du Felsök > Avancerade alternativ > Startinställningar > Starta om.

Skärmen Välj ett alternativ i Windows Återställningsmiljö.

Felsökningsskärm i Windows Återställningsmiljö.

Skärmen Avancerade alternativ i Windows Återställningsmiljö.

Skärmen Startinställningar i Windows Återställningsmiljö.

• När enheten startas om visas en lista med alternativ. Välj alternativ 5 från listan eller tryck på F5 för felsäkert läge med nätverk.

Från skärmen där du loggar in på datorn:

• Du startar om enheten genom att trycka på Skift och samtidigt välja Av/på-knappen   längst ned till höger på inloggningsskärmen.
  • När datorn har startats om till skärmen Välj ett alternativ väljer du Felsök Avancerade alternativ > Startinställningar > Starta om.

Skärmen Välj ett alternativ i Windows Återställningsmiljö.

Felsökningsskärm i Windows Återställningsmiljö.

Skärmen Avancerade alternativ i Windows Återställningsmiljö.

Skärmen Startinställningar i Windows Återställningsmiljö.

• När datorn startats om visas en lista med alternativ. Välj 4 eller F4 för att starta datorn i felsäkert läge. Om du vill kunna använda Internet väljer du 5 eller F5 för felsäkert läge med nätverk.

• Från Inställningar:

• Tryck på Windows-tangenten  +I på tangentbordet för att öppna Inställningar. Om det inte fungerar väljer du Start  och sedan Inställningar .
  • Välj Uppdatering och säkerhet  > Återställning.
  • Välj Starta om nu under Avancerad start.
  • När datorn har startats om till skärmen Välj ett alternativ väljer du Felsök Avancerade alternativ > Startinställningar > Starta om.

Skärmen Välj ett alternativ i Windows Återställningsmiljö.

Felsökningsskärm i Windows Återställningsmiljö.

Skärmen Avancerade alternativ i Windows Återställningsmiljö.

Skärmen Startinställningar i Windows Återställningsmiljö.

• När datorn startats om visas en lista med alternativ. Välj 4 eller tryck på F4 för att starta om datorn i felsäkert läge. Om du vill kunna använda Internet väljer du 5 eller F5 för felsäkert läge med nätverk.
  • När du är klar med felsäkert läge och vill starta datorn som vanligt gör du så här:

• Tryck på Windows-tangenten   + R.
  • Skriv msconfig i rutan Öppna och välj sedan OK.
  • Välj fliken Start.
  • Under Startalternativ avmarkerar du kryssrutan Säker start
  • ** The time is base on America/New_York timezone