Har din dator drabbats av Malware? Spion- eller reklamprogram? 0 0

Posted ByTolle

Beter sig din dator annorlunda? Får du en massa popup-fönster? Är det konstiga sökresultat när du gör en sökning?  Får du erbjudanden om att ta diagnos på din dator?

Chansen är stor att din dator har fått Malware. Det är  inte ett virus, utan ett spionprogram eller reklamprogram. Spyware och Adware kallas de för på engelska. Malware förstör inte din dator. Syftet med Malware är att du ska klicka på all reklam som syns överallt.

Här är ett exempel på hur ett vanligt program samtidigt kan installera Malware på din dator. Det gäller att läsa allt när man installerar ett program.
Detta exempel tillhör programmet Utorrent. Under installationen lockas man av att skydda sitt internet.
Det som händer om man klickar på Accept är att programmet ändrar din sökmotor till Bing (de får betalt för trafiken dit) från Microsoft.
Klickar du på Decline installeras programmet utan Malware i detta fallet. Många program är inte så pass ärliga att man ens får ett alternativ. Men vi tycker inte att detta heller är ett schysst sätt, utan det handlar om att lura användaren.

Då Malware oftast installeras av användaren "frivilligt" reagerar oftast inte antivirusprogrammen. En del antivirusprogram kan varna om något program försöker ändra på ditt val av sökmotor.

Malware är inte lika läskiga som virus i en dator, men de kan ändå ställa till med en hel irritation!  Tack och lov är Malware oftast ganska enkla att rensa bort.

Ett tips är programmet Anti-Malware från Malwarebytes. Programmet kan användas gratis i 14 dagar.

Här följer en beskrivning på hur du installerar programmet som tar bort Malware och annat otyg från din dator:

1. Ladda ner programmet. Länk för nedladdning, öppnas i nytt fönster.

2. Leta upp filen mb3-setup-consumer-x.x.x.xxxx.exe (X är olika siffror beroende på programmets version)
Oftast hittar du filer som du hämtat från nätet i mappen  "Hämtade filer".

3. Dubbeklicka på mb3-setup-consumer-x.x.x.xxxx.exe för att starta installationen.

4. När du installerat programmet kan du kasta installationsfilen mb3-setup-consumer-x.x.x.xxxx.exe. Klicka på filen en gång och tryck på Delete. Eller dra filen till papperskorgen, alternativ högerklicka och välj Ta bort
Installationsfilen behöver du inte mer om programmet är installerat på datorn. Då tar filen bara onödig plats, så bort med den.

5. Starta scanning
Om programmet hittar infekterade filer kommer dessa att placeras i karantän, precis som ett antivirusprogram. Programmet kommer att göra sitt bästa för att ta bort alla Malware, men inget program klarar tyvärr av att hitta alla Malwares.

Efter 14 dagar så försvinner nästan alla funktioner med programmet om du inte betalar. Dock kan du fortfarande använda den viktigaste funktionen, söka igenom din dator efter Malware och annat otyg, Så du behöver inte avinstallera programmet. Om du märker eller misstänker att din dator har fått Malware igen, är det bara att scanna om din dator med Anti-Malware