Iphone och Ipad vägrar att ladda 0 0

Ibland händer det att en Iphone eller Ipad inte vill ladda hur man än gör.

Börja alltid med att starta om enheten. Har du ström kvar i batteriet bör du ta en säkerhetskopia (backup) på all data i enheten.

1. Sitter sladden rätt? Smutsiga kontaktytor?
Börja med att kontrollera att sladden verkligen sitter rätt. Detta låter kanske konstigt, men nya ligthning-kontakten sitter inte lika fast som förra kontakten Apple hade. Den nyare lightning-kontakten är mindre och enklare att använda, men den gamla 30-pinnarskontakten satt fast mycket bättre.
Så kontrollera helt enkelt att du har tryck sladden ända in.

Kontrollera också att det inte sitter ludd eller annat i vägen där du stoppar in laddaren. Det kanske finns smuts på sladden också? Torka med papper.

2. Trasig laddare eller sladd?

Det kan vara fel på din kabel eftersom kontakterna kan slitas ut ganska fort. Prova en annan kabel om du har en sådan.
Du kan även prova att ladda din Iphone eller Ipad via USB-kontakten på en dator. Prova minst två olika portar på datorn. Om laddningen fungerar med datorn, bör du köpa en ny laddare.

3. Om inget hjälper

Det kan vara fel på batteriet eller problem med mjukvaran. Har du tagit en säkerhetskopia kan du testa att fabriksåterställa din Iphone eller Ipad. Testa först om laddningen fungerar innan du lägger tillbaka säkerhetskopian.

Vill den fortfarande inte ladda är det något hårdvarufel. Har du garanti kvar, gå till försäljaren. Har du ingen garanti kvar kanske du kan hävda att det räknas som tillverkningsfel och få den reparerad gratis enligt reklamationsrätten.