Förlorat din mobil? Gör det här först innan du stimmar upp dig. 0 0

in Mobiler
Posted ByTolle

Förlorat din mobil?

Har du tappat din mobil? Har någon kanske stulit den? Du kanske har glömt den någonstans? Gör det här först innan du stimmar upp dig.

Din mobil innehåller mycket viktig information som inte är så roligt att bli av med. Har du följt vår guide om hur man tar en säkerhetskopia på sin mobil är skadan tack och lov inte lika stor. Visst, en mobil kostar mycket pengar. Men foton och viktiga meddelanden är mer värdefullt. Vi säger det igen, för det tål att upprepas: Ta alltid en säkerhetskopia på din mobil och använd molntjänster för att synkronisera dina bilder. På så sätt minimerar du förlusten om din mobil blir stulen eller t.ex hamnar på havets botten.

Alla mobiler har ett eget unikt nummer (inte telefonnumret) som kallas för IMEI nummer. Detta nummer kan du uppge för Polisen som ser till att din stulna mobil blir låst för alltid.
Har du inte skrivit ner ditt IMEI nummer så står det på kartongen till mobilen. Har du inte kartongen kvar eller inte har skrivit ner mobilens IMEI nummer är det tyvärr kört.

Om du har mobilen, men inte kartongen så ser du enkelt mobilens IMEI nummer genom att ringa *#06*

Här beskriver vi hur du gör med Android för att lokalisera din mobil. Har du Iphone? Läs längre ner på denna sida.

Android enhetsadministratör

Börja med att gå till Google Play.

Om du inte är inloggad, så logga in med det konto som du skapade i första artikeln. När du är inloggad så kan du klicka på kugghjulet till höger. Där öppnas en meny och här finns Android Enhetsadministratör.

När du klickar på länken så följer du instruktionerna.

Här kan du via din dator låsa din telefon, se på karta var den befinner sig samt få den att ringa även om du har den på ljudlös.

Ser du att telefonen är i ditt hem, låt den ringa. Så kan du enkelt hitta den.

Har du glömt den på jobbet eller i affären? Lås den så ingen kommer åt datan i den.

Iphone

Apple har en tjänst där du kan "Hitta min Iphone". Klicka på länken så öppnas den i ett nytt fönster. Det är ungefär samma funktioner som för Android.

Tyvärr fungerar inte alla funktioner om mobilen inte är påslagen. Är den stulen kan tjuven redan ha rensat mobilen och då finns det inget du kan göra. Förutom att spärra mobilens IMEI nummer. IMEI-nummer skrev vi om lite längre upp.

Återskapa allt

Är din telefon förlorad? Det är tråkigt, men sånt händer.

Verkar din telefon vara stulen? Lås den, radera innehållet. Du ska inte försöka ta tillbaka enheten på egen hand!

Som tur är så räcker det med att när du startar din nya telefon och lägger in epostadressen du skapade så kommer allt du hade tillbaka igen! Dina bilder kommer du åt igen, dina kontakter är kvar, allt du lagt in i kalendern finns kvar, många av de appar du installerat kommer tillbaka (dock inte alla), dina sms kan du få tillbaka och mycket mer. Smidigt va?

Om du är säker på att din mobil är borta för alltid.

Kontakta din operatör. De kommer att spärra SIM-kortet genast. De kommer även att skicka ett nytt SIM-kort till dig.

Tror du att din telefon är stulen ska du dessutom kontakta Polisen för att göra en polisanmälan.

För att vara på den säkra sidan, byt lösenord på alla tjänster du hade i mobilen. Facebook, E-posten, Instagram etc. Bara för att vara på säkra sidan.